Széchenyi terv (TÁMOP-3.2.1.A-11/2-2012-0028)

 

 

I/4: Közös programok lebonyolítása

Idősek világnapja: 2015. október 2-án 13 órától szervezte a nagyatádi idősek otthona az idősek világnapjának megünneplését. Az otthon lakóival több éve jó kapcsolatot ápolunk, diákjaink heti rendszerességgel látogatják, segítik őket. Az ünnepek közös megélése azonban más. Erre külön kell készülni, a műsort összeállítani. A lelkes diákokkal közösen válogattuk ki a dalokat, prózai részleteket. Az iskolában próbáltunk tanítás után, majd pénteken a helyszínen is.

Ezen a rendezvényen 6 diák vett részt. Mindenkinek nagy élmény volt a hálás idős emberek látványa, köszönetnyilvánítása. Az otthon vezetője meghívta a lelkes csapatot a szociális dolgozók világnapjára is, melyet november 13-án szerveztek. Hasonlóan színvonalas műsor készült erre az alkalomra is.

Az idősekkel a következő közös program az október 23-i forradalomról való megemlékezés. Diákjaink színvonalas műsort állítottak össze, melyet nagy szeretettel mutattak be az otthon lakóinak. Ezen a rendezvényen 18 tanuló idézte fel az eseményeket. A felkészülés és az idős emberek reakciója igazán közel hozta a diákokhoz is az ünnepet.

Harmadik közös programunk a karácsony megünneplése. Évek óta ez az év legmeghatóbb eseménye. A diákok nem is sejtik a felkészülés alatt, hogy mi vár rájuk, amikor bemutatják műsorukat. Az idei rendezvényre december 17-én 13 órai kezdettel került sor. A Városi TV kamerája előtt a Karácsonyi ének c. regény rövid kivonata könnyeket csalt az otthon lakóinak, dolgozóinak, a diákoknak és kísérőiknek szemébe. A karácsonyi ünneplésben 26 diák vett részt.

 

III/5: Közgyűjteményekben önkéntes feladatok ellátása

A Nagyatádi Városi Múzeummal több közös projektet dolgoztunk ki. Elindult a teremfelügyelet a múzeumban. Diákjaink szombatonként 13-16 óráig látták el ezt a tevékenységet. A múzeum vezetője szakszerű utasításokkal készítette fel a jelentkező tanulókat. A 8 diákot kettesével osztottuk be, hogy segíthessék egymást is, és az érdeklődőket is.

A második közös projektünk a múzeumi anyagok digitalizálása. Hétfő délutánonként 15-17 óra között 6 diák végezte ezt a tevékenységet. Nagy élmény számukra a régi korok emlékeibe való betekintés. A felelősségérzet kialakítása fontos feladatunk, az értékes dokumentumokkal való foglalatosság nagy komolyságot és odafigyelést követel.

A Nagyatádi Turisztikai Központtal is kidolgoztunk egy közös tervet. Projektünk a „Széchenyi-park Projekt” nevet viseli. Ebbe a munkába 10 tanulót vontunk be. A Turisztikai Központ munkatársainak szakmai vezetésével, valamint a helyi erdészet egy munkatársának segítségével a városi parkot és a Művésztelepet bemutató idegenforgalmi kiadvány – szórólap és tájékoztató tábla- készül. A diákok végzik az adatgyűjtést, a fotózást. Valamint közösen készítjük el a park és a Művésztelep térképét, amelyen a turisták számára bejelöljük a nevezetességeket, valamint megterveztünk egy ajánlott útvonalat, amelyen végighaladva megismerhetik Nagyatád város két jelentős idegenforgalmi nevezetességét.

 

IV/1 Parkrendezés, közösségi terek tisztítása, rendezése

Nagyatád város jelentős eseménye az évente megrendezésre kerülő nemzetközi triatlon verseny. A Triatád szervezésében minden év júliusában önkéntesek százai mozdulnak meg, hogy évről évre egyre színvonalasabb legyen a több, mint ezer versenyzőt fogadó esemény.

Önkénteseink négy napon keresztül segédkeztek a pálya építésében, a közösségi terek folyamatos tisztántartásában, a verseny különböző helyszíneinek rendezésében, takarításában. A legtöbb feladat a futószámok megrendezésénél hárul ránk. A frissítő állomások környezetében folyamatos feladat a szemétszedés.

A projekt alatt készült képek itt tekinthetők meg!

 

Találatok: 7102